ایکس باکس وان یک کنسول بازی ویدیویی خانگی است که توسط مایکروسافت ساخته شده است. این بازی که در می ۲۰۱۳ معرفی شد، جانشین ایکس باکس ۳۶۰ و سومین کنسول پایه از سری کنسول های بازی های ویدئویی ایکس باکس است. اولین بار در آمریکای شمالی، بخش هایی از اروپا، استرالیا و آمریکای جنوبی در نوامبر ۲۰۱۳ و در ژاپن، چین و سایر کشورهای اروپایی در سپتامبر ۲۰۱۴ منتشر شد. همچنین اولین کنسول بازی ایکس باکس است که در چین، به ویژه در منطقه آزاد تجاری شانگهای مایکروسافت دستگاه را به عنوان “سیستم سرگرمی همه کاره” به بازار عرضه کرد، از این رو نام “ایکس باکس وان” را به خود اختصاص داد. این کنسول که یک کنسول نسل هشتمی بود، رقیب اصلی پلی استیشن ۴ سونی و Wii U نینتندو و بعداً نینتندو سوییچ رقابت کرد.
وجه تمایز ایکس باکس وان چه بود
ایکس باکس وان با فاصله گرفتن از معماری مبتنی بر PowerPC نسخه قبلی خود، بازگشت به معماری x86 مورد استفاده در ایکس باکس اصلی را نشان می دهد. یعنی دارای یک واحد پردازش سریع AMD (APU) است که در اطراف مجموعه دستورالعمل x86-64 ساخته شده است. کنترلر ایکس باکس وان در Xbox 360 دوباره طراحی شد. بدنه آن بازطراحی شده، D-pad و تریگرها نیز قادر به ارائه بازخورد لمسی جهت دار شدند. این کنسول بر محاسبات ابری و همچنین ویژگیهای شبکههای اجتماعی و توانایی ضبط و اشتراکگذاری کلیپهای ویدیویی یا اسکرینشاتها از گیمپلی یا پخش زنده بهطور مستقیم به سرویسهای استریم مانند Mixer و Twitch تأکید میکند. همچنین میتوان بازیها را خارج از کنسول از طریق شبکه محلی در دستگاههای پشتیبانیشده ویندوز ۱۰ اجرا کرد. این کنسول میتواند دیسکهای Blu-ray را پخش کند و برنامههای تلویزیونی زنده را از یک ستتاپ باکس موجود یا یک تیونر دیجیتال برای تلویزیون دیجیتال زمینی با یک راهنمای برنامه پیشرفته پوشش دهد. این کنسول به صورت اختیاری شامل یک سنسور کینکت بازطراحی شده بود که با نام “Kinect 2.0” به بازار عرضه شد و ردیابی حرکت و تشخیص صدا را بهبود بخشید.
بازخوردها از نقاط مثبت و منفی آن
ایکس باکس وان به دلیل طراحی کنترلر، ویژگیهای چندرسانهای و ناوبری صوتی، نقدهای مثبتی دریافت کرد. طراحی ساکتتر و خنکتر آن به دلیل قابلاطمینانتر کردن کنسول نسبت به نسل قبلی خود در هنگام راهاندازی مورد تحسین قرار گرفت. اما این کنسول عموماً به دلیل اجرای بازیها در سطح گرافیکی پایینتر از PlayStation 4 مورد انتقاد قرار می گرفت. کینتک آن به دلیل بهبود دقت ردیابی حرکت، ورود به سیستم تشخیص چهره و دستورات صوتی مورد تحسین قرار گرفت. به طور کلی تغییرات ایجاد شده در آن و سایر جنبه های نرم افزار کنسول پس از عرضه با استقبال مثبتی روبرو شد.
انواع ایکس باکس وان
مدل اصلی ایکس باکس وان در سال ۲۰۱۶ توسط ایکس باکس وان اس جایگزین شد که دارای فرم کوچکتر و پشتیبانی از ویدیوهای با دامنه دینامیکی بالا HDR10 و همچنین پشتیبانی از پخش ویدیوی ۴K و ارتقای وضوح کیفیت بازی ها از ۱۰۸۰p به ۴K است. این دستگاه به دلیل اندازه کوچکتر، بهبودهای بصری روی صفحه و نبود منبع تغذیه خارجی مورد ستایش قرار گرفت. اما رگرسیون های آن مانند عدم وجود پورت کینتک بومی مورد توجه قرار گرفت. یک مدل رده بالا، به نام ایکس باکس وان ایکس، در ژوئن ۲۰۱۷ رونمایی شد و در نوامبر نیز عرضه شد. دارای مشخصات سخت افزاری ارتقا یافته و پشتیبانی از رندر بازی ها با وضوح ۴K است. این سیستم توسط کنسول های ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس که در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ راه اندازی و جایگزین شد. تولید تمام کنسول های ایکس باکس وان در پایان سال ۲۰۲۰ متوقف شد.
سخت افزار ایکس باکس وان
بدنه و پوشش ظاهری
پوشش بیرونی Xbox One اصلی از یک پوشش دو رنگ “مشکی مایع” تشکیل شده است. نیمی به رنگ خاکستری مات و نیمی به رنگ مشکی براق تر است. قسمت مات بالای کنسول از یک دریچه هوای بزرگ تشکیل شده است. طراحی این کنسول برای برانگیختن ظاهری سرگرمکننده و سادهتر از تکرارهای قبلی کنسول طراحی شده بود. در میان سایر تغییرات، حلقههای LED استفاده شده توسط Xbox 360 با لوگوی سفید درخشان ایکس باکس جایگزین میشوند که برای برقراری ارتباط وضعیت سیستم به کاربر استفاده میشود. با توجه به طراحی کلی تهویه کنسول ایکس باکس وان اصلی فقط به صورت افقی طراحی شده است.
ایکسباکس وان اس از نسخهی تازهشدهای از این طراحی بهره میبرد، با کیسی که ۴۰ درصد اندازه کوچکتر دارد و از جهت عمودی با پایه پشتیبانی میشود. SKU اصلی Xbox One S به رنگ کاملاً مات “Robot White” است که نیمی از کنسول با سوراخ های ماشینکاری شده تزئین شده است و یک دریچه دایره ای قابل مشاهده در بالای نیمه سمت راست کنسول است. این دستگاه به جای کلیدهای خازنی از کنترلهای دکمهای استفاده میکند، پورت USB جانبی و دکمه همگامسازی کنترلر به جلوی کنسول منتقل شدند و منبع تغذیه آن به جای نشستن خارجی در بدنه کنسول یکپارچه شده است.
کنترل کننده
کنترلر بی سیم ایکس باکس طرح کلی موجود در کنترلر Xbox 360 را حفظ می کند، اما با اصلاحات مختلف در شکل آن. از جمله تغییرات آن می توان به فرم صاف تر، چوب های آنالوگ بافت دار، پد جهت چهار طرفه، ماشهها و دکمههای شانهای بازطراحیشده با شکل منحنی برای ارگونومی اشاره کرد. دکمه های «منو» و «مشاهده» جایگزین دکمه های شروع و برگشت شده اند. هر تریگر دارای موتورهای رومبلی مستقلی به نام “Impulse Triggers” است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا جهت ارتعاش را برنامه ریزی کنند. یک ترگیر می تواند در هنگام عمل به لرزه درآید، یا هر دو می توانند با هم کار کنند تا بازخوردی ایجاد کنند که جهت ضربه وارده را نشان می دهد. کنترلکننده همچنین حاوی ساطعکنندههای نور است که به آن اجازه میدهد با استفاده از حسگر کینتک ردیابی و جفت شود، و تشخیص دهد که چه زمانی نگهداشته نمیشود تا بهطور خودکار وارد حالت کم مصرف شود. یک نسخه به روز شده از کنترلر در ژوئن ۲۰۱۵ منتشر شد که شامل جک هدفون ۳.۵ میلی متری و سایر تغییرات جزئی است. نسخه سوم همراه با Xbox One S همراه با دستهبندی بافتدار و پشتیبانی از بلوتوث معرفی شد.
کنترلر بی سیم ایکس باکس شامل یک پورت میکرو USB است. هنگامی که از طریق کابل میکرو USB متصل میشود، کنترلکننده میتواند بدون انرژی باتری کار کند و میتواند از راه دور نیز شارژ شود. البته در رایانههایی که دارای ویندوز ۷ یا بالاتر با درایور هستند، پشتیبانی میشود. لوازم جانبی آداپتور بیسیم ایکسباکس وان، استفاده بیسیم از کنترلکنندههای ایکسباکس وان را در رایانههای ویندوزی که دارای Windows 7 یا بالاتر هستند، امکانپذیر میسازد.
در می ۲۰۱۸، مایکروسافت کنترلر تطبیقی ایکس باکس را معرفی کرد که برای کاربران دارای معلولیت طراحی شده است. دارای دو دکمه بزرگ گنبدی مانند و یک سری کانکتور مربوط به دکمه های استاندارد کنترلر ایکس باکس است که برای اتصال انواع خاصی از دکمه ها و سایر لوازم جانبی مطمئن استفاده می شود. این کنترلر همچنین میتواند همراه با Copilot مورد استفاده قرار گیرد، ویژگی که در سال ۲۰۱۷ معرفی شد و به کنترلکنندههای متعدد اجازه میدهد بهصورت پشت سر هم از طرف یک بازیکن استفاده شوند.
بخش نرم افزاری ایکس باکس ۱
Xbox One دو سیستم عامل را در یک Hypervisor اجرا می کند. بازیها در یک سیستم عامل مجزا اجرا میشوند، در حالی که برنامهها و رابط کاربری در نسخهای از مایکروسافت ویندوز اجرا میشوند. نرم افزار اصلی سیستم مبتنی بر ویندوز ۸ بود، اما از آن زمان به ویندوز ۱۰ تغییر یافته است. این معماری اجازه می دهد تا منابع به طور خاص به جنبه های مختلف عملکردهای کنسول، از جمله چند وظیفه ای و پردازش کینتک، تخصیص داده شود، که تضمین کننده “ضمانت کامل عملکرد” برای بازی ها است. ایکس باکس وان از برنامههای پلتفرم جهانی ویندوز پشتیبانی میکند که میتوانند برای اجرا در ایکس باکس Windows 10 و Windows 10 Mobile در هماهنگی با پلتفرم ویندوز طراحی شوند.
رابط کاربری
رابط کاربری Xbox One از سیستم طراحی روان مایکروسافت استفاده می کند. تکرارهای قبلی نرم افزار کنسول از زبان طراحی مترو استفاده می کرد. داشبورد به بخشهای «صفحه اصلی»، «میکسر»، «انجمن»، «سرگرمی» و «فروشگاه» تقسیم میشود و صفحه اصلی نیز به «بلوکهایی» تقسیم میشود که میتوانند بازیها/برنامههای پینشده را نمایش دهند. مطالب دیگر. با فشار دادن دکمه Xbox Guide یک نوار کناری با دسترسی به عملکردهای رایج مانند لیست دوستان، برنامهها، مهمانی کاربر و تنظیمات باز میشود. کاربران می توانند در حین استفاده از بازی ها یا برنامه ها با استفاده از دکمه ایکس باکس روی کنترلر خود یا یک فرمان صوتی به داشبورد برگردند. حداکثر چهار برنامه میتوانند همزمان اجرا شوند (به صورت فعال یا در پسزمینه)، اما فقط یک بازی میتواند در یک زمان اجرا شود. استفاده از کینتک امکان کنترل کنسول از طریق دستورات صوتی را فراهم می کند.
رابط کاربری کنسول نیز دوباره در آوریل ۲۰۱۷ به روز شد و نوار کناری راهنمای جدید و سایر ویژگیهای جدید اضافه شد. در این زمان، توانایی “snap” برنامه ها به عنوان نوار کناری برای انجام چند کار حذف شد. رابط کاربری در اکتبر ۲۰۱۷ برای استفاده از عناصر Fluent Design System اصلاح شده و یک گزینه طرح رنگ روشن برای رابط کاربری کنسول اضافه کرد.
قیمت کنسول ایکس باکس وان
اگر شما هم قصد خرید ایکس باکس وان را دارید و مطالب بالا را مطالعه کرده اید، پیشنهاد می کنیم ابتدا مقاله انواع ایکس باکس و مقایسه انواع آن را نیز مطالعه کنید و سپس تصمیم به خرید کنسولی که مایل هستید، بگیرید. در حال حاضر نیز قیکت کنسول ایکس باکس وان ۵۰۰ گیگ ۳۳۰ دلار و یک ترابایت آن ۴۲۵ دلار می باشد.